Македонија,Скопје 11. јуни 2020. / 14:18

ДОМ: Обвинителството да ја преиспита одлуката за градоначалникот на Сарај

ДОМ: Обвинителството да ја преиспита одлуката за градоначалникот на Сарај

Од Демократската обнова на Македонија (ДОМ) изразуваат длабока разочараност од одлуката на Јавното обвинителство да не ја прифати иницијативата на Антикорупциската комисија за испитување на законитоста на работата на градоначалникот на општина Сарај, Блерим Беџети.

Даваме целосна поддршка на ставот на Антикорупциската комисија за преиспитување на одлуката на Обвинителството и контрола од повисоките инстанци – велат од ДОМ.

Од партијата потсетуваат дека на почетокот на минатата година, Инспекторатот на град Скопје изврши инспекциски надзор со кој констатираше дека платформите на Матка се бесправно изградени. Антикорупциската комисија утврди дека градоначалникот на Сарај и покрај законската обврска не ги одбил барањата за легализација и со своето непостапување го оневозможил отстранувањето на дивоизградените платформи на Матка.

Со тоа, тој дозволи узурпација на природното наследство во заштитеното подрачје-споменик на природата Матка, за што мора да има одговорност.