Македонија 04. април 2020. / 21:56

(ДОКУМЕНТ) Наместо да се бори со короната, Спасовски даде указ да им се даде пари на рекетарите од СЈО

(ДОКУМЕНТ) Наместо да се бори со короната, Спасовски даде указ да им се даде пари на рекетарите од СЈО

Во време на вонредна состојба и голема економска криза, на последната седница, Владата на техничкиот премиер Оливер Спасовски донела Уредба со законска сила со која се врши пренамена на буџетски средства за исплата на плати на истражителите од СЈО.

Вакават Уредба веќе е објавена во Службен весник.

Веднаш следеа и реакции кај јавноста која смета дека во вакви услви, кога министерката за финансии изјавува дека во буџетот ќе и недостигаат 1,2 милијарди евра кои ќе треба да се земат како заем, оваа одлука е неумесна со оглед на тоа што СЈО не постои, главната обвинителка е во домашен притвор, а обвинителите, откако ги наполнија своите сметки со високите плати и астрономските бонуси, СДСМ ги згрижи во редовното обвинителство.

Текстот на оваа уредба во продолжение: