Македонија 18. февруари 2021. / 09:14

Дневно ќе се вакцинираат од 2.500 до 4.000 граѓани, вели Филипче

Дневно ќе се вакцинираат од 2.500 до 4.000 граѓани, вели Филипче

Министерот за здравство Венко Филипче во интервју за телевизија Телма рече дека кога ќе почне вакцинацијата на населението ќе се вакцинираат од 2.500 до 4.000 граѓани на ден.

-Станува збор за вакцинирање од 300-500 луѓе на ден само на овој пунт на Инфективната клиника. Зашто сакаме сите вработени кои работат со ковид да бидат вакцинирани централизирано и со таа динаминка ќе стигнеме многу брзо со вакцинирање на сите здравствени работници кои работат со Ковид. Системот за вакцинација потоа ќе се дисперзира низ сите пунктови во државата. Капцитетот е меѓу 2ипол и 4 илјади на ден и за кратко време може еден сериозен процент од населението да се вакцинира, вели Филипче.