Македонија 06. декември 2019. / 16:42

Димитров: Без никакви дилеми заслуживме почеток на преговорите со ЕУ

Димитров: Без никакви дилеми заслуживме почеток на преговорите со ЕУ

Со оглед и на историските и храбри исчекори во надминување на сензитивни билатерални прашања, земјата без никакви дилеми го заслужи почеток на преговорите, изјави денес во Берлин, министерот за надворешни работи, Никола Димитров, кој учествуваше на конференцијата „Балкански дијалози“ во коорганизација на Минхенската безбедносна конференција, EAST WEST Институтот и Белградскиот фонд за политичка извонредност.

Во своето обраќање на пленарната сесија насловена „Заживување на европската перспектива на Западниот Балкан“, министерот Димитров образложи дека С. Македонија е заинтересирана што е можно поскоро Европската комисија да го изработи и претстави пред земјите-членки својот предлог за подобрување на пристапниот процес.

Toj укажа дека земјата покажала високо ниво на зрелост и мудрост и ќе го продолжи засилениот ангажман во правец на исполнување на ЕУ реформите.

Во меѓувреме, истакна министерот, добредојдени се сите добронамерни размислувања кои ќе придонесат за побрз почеток на преговорите на С. Македонија со ЕУ и кои ќе ги направат преговорите подобро структурирани, поефикасни, пофер, посуштински и покредибилни.

Димитров потенцираше дека економската интеграција во ЕУ не може да се одвива без својот политички дел, ниту да се нуди како привремена замена за полноправно членство.

Северна Македонија, преку процесот на стабилизација и асоцијација, 15 години се подготвува за членство и има постигнато високо ниво на усогласеност во многу области на законодавството на ЕУ. Со оглед и на историските и храбри исчекори во надминување на сензитивни билатерални прашања, земјата без никакви дилеми го заслужи почеток на преговорите – рече Димитров.

Министерот ја нагласи важноста и потребата земјите-членки во Советот без одлагање да постигнат консензус за почетокот на преговорите со Македонија.

Во рамки на посетата, Димитров имаше средби и со Уве Корсепиус, советникот за ЕУ на Канцеларката Меркел, со претставниците на германското Министерство за надворешни работи, Томас Осовски, ополномоштеник за ЕУ и Сузане Шуц, ополномошник за Југоисточна Европа, како и со Пјер Мирел, Почесен Генерален директор, Европска Комисија кој беше еден од панелистите на конференцијата.