Македонија 28. јануари 2020. / 15:27

Дескоска: Законот за ОЈО е обид да се зголеми бројот на обвинителите кои гонат висока корупција

Дескоска: Законот за ОЈО е обид да се зголеми бројот на обвинителите кои гонат висока корупција

Министерката за правда Рената Дескоска истакна дека новиот закон за ЈО треба да обезбеди измена на изборот на обвинителите со зголемување на критериумите за нивен избор.

– Целта беше да се обезбеди независност на обвинителите кое треба да гони висока корупција и кое треба да ги процесуира случаите на СЈО – истакна Дескоска.

Минситерката објасни и дека се предвидува зголемување на бројот на обвинители во Обвинителството за организиран криминал без да се прејудицира нивниот избор.