Македонија 28. март 2020. / 14:49

Чулев: Во ситуации кога е неопходно личните карти и возачките дозволи ќе се доставуваат до граѓаните

Чулев: Во ситуации кога е неопходно личните карти и возачките дозволи ќе се доставуваат до граѓаните

Министерот за внатрешни работи Наќе Чулев денеска најави дека в понеделник ќе се смени правилникот со што во ситуации кога е неопходно личните карти и возачките дозволи ќе има можност да се доставуваат на домашна адреса на граѓаните.

Ваквата можност нема да важи за пасошите бидејќи за нив при подигањето на документот е потребно е да се остави отпечаток од прст.

– В понеделник ќе го смениме правилникот при што во оние ситуации кога тоа е неопходно ќе се остави можност личните документи, односно личните карти и возачките дозволи, да може да се доставуваат од страна на полициски службеници на домашните адреси. За патните исправи не постои техничка можност бидејќи мора да се земе повторно отпечаток од прст, рече Чулев, одговарајќи на новинарски прашања на прес-конференција.

Тој додаде дека дадени се конкретни упатства до Одделот за управни работи како да се однесуваат во ситуација со коронавирусот односно да се почитува соодветното растојание кога граѓаните поднесуваат барања за документи. Дадени се и конкретни насоки за дезинфекција на уредите каде на граѓаните им се зема отпечаток од прст.

Чулев информира и дека на ниво на Влада се разговара и за можноста во следниот период да им се дозволи на сопствениците на миленици кои живеат во колективните станбени објекти да ги изнесуваат милениците на одредено растојание од објектите.