Македонија 29. мај 2020. / 18:36

Чулев: Порастот на заболени е директна последица на тоа што власта тераше дневен политички Пи-Ар 

Чулев: Порастот на заболени е директна последица на тоа што власта тераше дневен политички Пи-Ар 

Порастот на заболени е директна последица на фактот дека власта неместо суштински политики тераше дневен Пи-Aр од прашањето поврзано со справување со корона вирусот, објави на својот Фејсбук профил министерот за внатрешни работи Наќе Чулев.

Чулев вели дека секоја одлука на Владата, поврзана со мерките, особено кога изборите почнуваа да стануваат актуелни била носена низ призма на политика, а не за да се заштити здравјето и животот на граѓаните и тоа е факт од кој нема бегање.

Доколку имаат сомнеж дека полицијата не постапувала соодветно, тоа прашање треба да го упатат до Директорот на Бирото за јавна безбедност и од него да побараат одговорност. Јас во неколку наврати усно преку Координативното тело на МВР, но и писмено побарав навремено, неселективно, целосно и соодветно спроведување на одлуките на Владата. Заштитата на здравјето, не е политика. Тоа е оперативно постапување на полицијата што е во целосна надлежност на Директорот за јавна безбедност, факт кој тој во неколку телеграми го потврди и потенцира – порача Чулев на својот Фејсбук профил.

Министерот посочува дека граѓаните се свесни дека зад олабавувањето на мерките за ограничување на движењето се крие само желбата на владејачката партија за што побрзи избори, а здравјето на граѓаните е во втор план и, повторува дека тој за тоа во неколку наврати укажал во јавноста, но и на седниците на Владата.

Фактот дека Министерството за внатрешни работи секојдневно почна да открива криминал во кој се вмешани функционери на владејачката партија веројатно е причината за нервозата во нивните редови. Меѓудругото, јавноста треба да знае и за секојдневните навреди, но и закани по мојот живот на кои сум изложен, а кои дополнително сведочат за ниското ниво на политичка култура, но и за паниката која е присутна кај нив. Граѓаните треба да знаат дека ниту една политичка изјава нема да ме поколеба во мојата намера да го заштитам здравјето и животот на граѓаните, но и да останам посветен во неселективна борба против корупцијата и криминалот – стои во објавата на министерот Чулев.

Чулев порачува дека за него се најважни граѓаните и нивното мислење и дека и понатаму ќе презема се што е неопходно за заштита на нивното здравје и здравјето на целата нација. Тој нагласува и дека денешните изјави се само политички и истите преставуваат непринципиелен притисок врз неговото работење.