Македонија 09. септември 2019. / 18:52

Церемонија на „Разгорување на вечниот оган“ во Париз по повод Денот на независноста на Македонија

Церемонија на „Разгорување на вечниот оган“ во Париз по повод Денот на независноста на Македонија

Традиционалната церемонија на „Разгорување на вечниот оган“ беше организирана пред споменикот на непознатиот војник, под Триумфалната капија во Париз по повод Денот на независноста на Македонија, јавува дописникот на МИА.

По завршувањето на традиционалната свечена поворка, составена од наши иселеници и француски пријатели, амбасадорката Јадранка Чаушевска Димов со симболичен гест го разгори вечниот оган пред споменикот на непознатиот војник во подножјето на Триумфалната капија.

Со овој чин на оддавање почит пред амблематичниот споменик на Франција, Амбасадата на Македонија го одбележа на Денот на независноста во духот на пријателските односи меѓу двете земји.

Вечниот оган прв пат беше запален на 11 ноември 1923 година, а церемонијата на неговото разгорување се врши секој ден во 18:30 часот.

Настанот беше овозможен од страна на Унијата на асоцијациите „Огнот под Триумфалната капија – Оган на нацијата” и се организира прв пат од осамостојувањето на нашата држава.

По повод Денот на независноста, во Париз се одржа и концерт на женскиот хор „Света Злата Мегленска“ во американската катедрала во Париз.

Во работна посета на Француската Република денеска ќе престојува министерот за надворешни работи на Македонија, Никола Димитров.