Македонија 02. декември 2020. / 20:58

Царовска: Со стратегија за паметна специјализација обезбедуваме одржлив економски раст

Царовска: Со стратегија за паметна специјализација обезбедуваме одржлив економски раст

Нашата држава во 2018 година го почна процесот за развој на Стратегијата за паметна специјализација, како сеопфатен модел за одржлив економски раст. Оваа стратегија треба да се поврзе и да додаде вредност на индустриската политика, како и стратегиите за конкурентност, иновации, истражување и развој, рече денеска министерката за образование и наука Мила Царовска.

Оваа стратегија, според министерката, на сите земји и региони нуди многу потенцијал за соработка и партнерства, споделување на знаење, поддршка на иновации, создавање нови вредности и нови можности за одржлив економски раст.

-Република Македонија, во 2018 година, го започна процесот за развој на Стратегијата за паметна специјализација, како сеопфатен модел за одржлив економски раст. Оваа стратегија треба да се поврзе и да додаде вредност на индустриската политика, како и стратегиите за конкурентност, рече Царовска.

Како што посочи, целта е да ги идентификува областите на специјализација каде државата постигнува конкурентни или потенцијални предности, со цел да се зголемат ефектите од јавните инвестиции.

Овие изјави беа на министерката беа на третата сесија на министерскиот состанок на Платформата за образование и обука, истражување и иновации на земјите од Западен Балкан, посветена на Стрaтегијата за смарт специјализација.