Македонија 18. јануари 2021. / 22:44

Царовска: Ако не направиме промени во основното образование денес, нема да фатиме чекор со светот

Царовска: Ако не направиме промени во основното образование денес, нема да фатиме чекор со светот

Ако не направиме промени во основното образование денес, нема да фатиме чекор со светот, рече министерката Царовска во вечерашното гостување на ТВ Клан.

“Реформата не е козметичка. Затоа ни е потребна реформа која што ќе направи тектонски промени. За првпат имаме реформа која се фокусира на знаењето на децата. А сето ова го нуди оваа концепција”, рече Царовска.

Царовска истакна дека главната идеја е од фактографско да се премине на учење со разбирање, а наставниците ќе имаат автономија во држењето на наставата.

„За првпат ќе се даде можност ученикот да избира предмети со што ќе го поттикнеме потенцијалот на секое дете. Сето ова ќе се постигне со интеграција на предметите коешто се предлага со концепцијата. Во исто време по различни предмети ќе се изучуваат исти теми. Почнуваме во две одделенија, не одеднаш во целата деветолетка како што се спроведувале претходно некои реформи. Ова ни дава можност да ги надминуваме предизвиците, но и наставниците да се навикнат на новиот модел на настава”, рече Царовска.