Македонија 15. јануари 2021. / 09:12

Бугарија упати демарш до МНР поради запалено бугарско знаме во Вевчани

Бугарија упати демарш до МНР поради запалено бугарско знаме во Вевчани

Бугарскиот амбасадор во земјава Ангел Ангелов упатил остра вербална нота до македонското Министерство за надворешни работи по информациите дека е запалено бугарско знаме на Вевчанскиот карневал.

Информацијата на својот Фејсбук профил ја сподели бугарската министерка за надворешни работи Екатерина Захариева.

– По повод информациите за запалено бугарско знаме во селото Вевчани во Република Северна Македонија му порачав на бугарскиот амбасадор во Скопје да го искаже пред Владата на Република Северна Македонија, нашето силно несогласување со овој вандалски чин. Амбасадорот Ангелов веќе упати остар вебрален демарш во Министерството за надворешни работи на РСМ, напиша Захарева на Фејсбук.

По повод медийните публикации за изгорено българско знаме в село Вевчани в Република Северна Македония разпоредих на…

Posted by Екатерина Захариева on Thursday, January 14, 2021