Македонија 19. февруари 2021. / 10:24

Британскиот сој на коронавирусот го зголеми бројот на случаи во Прилеп

Британскиот сој на коронавирусот го зголеми бројот на случаи во Прилеп

Забрзано се зголемува боројот на новозаболени од Ковид-19 во Прилеп што ги загрижува здравствените власти. Од почетокот на февруари до денес, регистрирани се 343 позитивни пациенти, а 34 се на болничко лекување. Голем дел од нив, околу 70 проценти, се со потешка клиничка слика и на кислородна поддршка. Поради ваквата сосотојба, освен Инфективното одделение, повторно се активираат и другите оддели во прилепската болницата.

Освен Прилеп, пораст од почетокот на месецот на новозаболени има исто така во Квадарци- 353, Охрид – 227. Во овие три града беа регистирани првите слуачи на британскиот сој на вирусот. Здравствените работници велат дека сепак, нема отстапување од клиничката слика кај нозозаболените, а забрзаното ширење на вирусот велат се должи на непочитувањето на мерките.

Во моментот има 359 активни слуачи во Прилеп, а најголемиот број новозаболени – 200 се регистирани последната недела. Од почетокот на месецот досега починале 8 лица, а со вкупно 245 приепчани кои ја изгубиле битката со вирусот од почетокот на пандемијата, Прилеп е со највисок морталитет во земјава,а исто тка е меѓу трите града со највисок леталитет.