Македонија 26. септември 2019. / 10:04

АВМУ на страната на новинарите: Објавувањето на информации од висок јавен интерес е задача на слободните медиуми

АВМУ на страната на новинарите: Објавувањето на информации од висок јавен интерес е задача на слободните медиуми

Од АВМУ соопштуваат дека објавувањето документи со информации од висок јавен интерес е една од суштинските задачи на слободните и независни медиуми.

Затоа што ваквиот јавен надзор гарантира одговорност и транспарентност на политичките и јавните органи, соопшти денеска Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) по повод одлуката на Основното јавно обвинителство да покрене обвинителен акт за оддавање службена тајна против Александар Митовски од порталот „Инфомакс”.

ААВМУ истакнува дека медиумите при вршењето на својата работа мора да ги почитуваат професионалните и етичките новинарски стандарди, а инстититуциите да имаат превид дека покренувањето обвиненија против новинари за објавување информации негативно се одразува на постигнувањето на заедничката цел – заштита на јавниот интерес.