Македонија 14. август 2019. / 17:49

Атанасовски до Колозова: Да си смениш презимето, зошто царот да беше жив, ќе те ишишаше на спиење за казна

Атанасовски до Колозова: Да си смениш презимето, зошто царот да беше жив, ќе те ишишаше на спиење за казна

Димитар Атанасовски денеска ѝ порача на Катерина Колозова, извршната директорка на Институтот за општествени и хуманистички науки Скопје да ја прошета Македонија и да види колку пати ќе го сретне симболот со сонцето, за кој таа вели дека ништо не ни значи.

Сонцето ништо не ни значи, никогаш не било дел од нашиот фолклор, нигде никаде, ниту од симболизмот патриотски – во 90-ти го лансираше службашот Тодор Петров. Ова е новокомпониран патриотизам: антички, и во суштина aнтимакедонски, напиша Колозова.

Атанасовски вели Колозова, ќерка на пooчинатиот актер Ѓорги Колозов, кој јавноста најмногу го препознава по улогите на цар во македонските народни приказни, да го смени презимето.

Да си смениш презимето, зошто царот да беше жив, бог да го прости, ќе те ишишаше на спиење за казна…И не е лошо да ја прошеташ Македонија, ќе се изненадиш колку пати ќе го видиш овој ‘симбол’ во објекти многу постари од твоиве глупости, напиша Атанасовски на Фејсбук.