Македонија 11. ноември 2020. / 14:48

Арсовски: Кој е одговорот на Заев и Владата по вчерашниот ултиматум од Софија?

Арсовски: Кој е одговорот на Заев и Владата по вчерашниот ултиматум од Софија?

Потценувачки е односот на Заев и Владата кон македонскиот народ, македонската држава, историја и национални интереси, рече портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Димче Арсовски, на денешната прес-конференција.

Вчера денот го поминаа во Софија разговарајќи и преговарајќи со бугарската страна за проблемот со блокадата, која што ја најавија, но и длабоко се сомневаме дека разговарале за ветувањата што ги дале уште пред три години кон источниот сосед, додаде Арсовски.

Според него крајно потценувачки и навредувачки се изјавите на бугарскиот министер Каракачанов во однос на Гоце Делчев и историјата на Република Македонија, врз кои се темелат македонската држава, идентитет, нација и јазик, нешто што им е свето на македонските граѓани. Потценувачки и уценувачки е што Каракачанов и бугарската страна даваат рокови и ултиматуми на Република Македонија и си поигруваат со чувствата на граѓаните кои што живеат во Република Македонија.

Уште попотценувачки и понавредувачки е што сеуште нема реакција од страна на МНР на Република Македонија, како и од реакција од Владата за ставовите изнесени од г-динот Каракачанов, вели Арсовски.

ВМРО-ДПМНЕ ги повикува Владата, Заев, Димитров и сите инволвирани во процесот, јавно да им кажат на граѓаните за што се преговарало во Софија, имајќи на ум дека јасно е потенцирано од нивна страна дека стојат цврсто зад нивната декларација изгласана во Парламентот минатата година, за кои точки имаат ултиматум да размислуваат до петок и конечно да не си поигруваат со судбината на граѓаните заради нивните лажни ветувања кои ги давале при преговарање претходно.

Оттаму прашуваат дали имаат намера МНР и Владата да реагираат или ќе молчат како и до сега?

Неспособноста и несериозноста на Зоран Заев не донесе до овој ќорсокак. Жално е што за пазарџиските постапки на Заев и Димитров, но и сите останати инволвирани, во моментов губи и трпи штети само Република Македонија и македонскиот народ. Единственото решение е Влада за национален спас, наместо оваа Влада која што ја гледаме три години за национално распродавање на македонските интереси, заврши Арсовски.