Македонија 13. март 2021. / 09:35

Андреј Ковачев ја пријави Македонија во ЕПП

Андреј Ковачев ја пријави Македонија во ЕПП

Европратеникот од Бугарија, Андреј Ковачев, ја информирал Европската народна партија за притисоци над граѓаните на Македонија кои добиваат бугарски книги. Тој ги вели дека ги информирал своите колеги од ЕПП за како што вели, низата инциденти во кои македонските граѓани од Ресен, Битола и Кочани кои наводно биле под таков притисок.

„Ги информирав моите колеги од Европската народна партија. Она што се случува помеѓу РС Македонија и Бугарија не е обичен културно-историски спор, како што, за жал, го нарекоа Зелените. Ова е основен проблем на нашето време. Омразата, дискриминацијата не се културно-историски спор “, вели Ковачев.

Бугарското Министерство за надворешни работи е исто така запознато со случаите и спроведува инспекција.

Виктор Стојанов, организатор на граѓанската иницијатива „Испрати бугарска книга до Република С. Македонија“, објавил за инцидентите.

Иницијативата работи веќе 3 месеци и во неа се приклучиле, вели тој, повеќе од 400 Бугари од Бугарија и светот. Тие испратиле 1.600 бугарски книги до 534 лица во РС Македонија.

„Неодамна, секој што доставува документи за бугарско државјанство до конзуларната служба во Скопје, од нас добива подарок бугарска книга – одзивите се многу топли и луѓето со благодарност ја прифаќаат книгата. Одделно, имам список на регистрирани лица кои чекаат да добијат бугарски книги. Генерално, интересот за нашата литература во РСМ е огромен “, рече Виктор Стојанов.

Тој сподели дека добил 3 сигнали за притисок од Службата за национална безбедност на РСМ врз лица кои добиле бугарски книги. Виктор Стојанов се обрати до бугарските власти за помош.