Македонија 01. септември 2019. / 12:50

Адеми повика учебната 2019/20 да започне утре: Едукацијата на учениците не треба да има застој

Адеми повика учебната 2019/20 да започне утре: Едукацијата на учениците не треба да има застој

Министерот за образование и наука Арбер Адеми ги повика директорите и наставниците во основните и средните училишта да се подготват за утрешниот прв училишен ден, затоа што, како што рече, едукацијата на учениците не треба да има застој, а особено не треба да се дозволи разочарување на првачињата кои првпат ќе седнат во училишните клупи.

На прес-конференција денеска тој порача дека ќе продолжи дијалогот со СОНК за заедно да ги дефинираат сите идни системски мерки за подобар квалитет на наставата и матертјалниот статус на наставниците. Притоа нагласи дека МОН е на страна на образовната дејност и на наставниците и дека за 10,8 отсто е повисока нивната плата во септември 2019 во однос на август 2018 година, со двете покачувања од по пет отсто лани и оваа година во септември.

Министерот потсети дека новата учебна година ќе почне со нов Закон за основно образование и со Закон за наставници и стручни соработници, кој, како што рече, е фокусиран токму на кариерниот развој на наставниците и нивно соодветно унапредување во законски скалила.

На прашањето за утре најавениот предупредувачкиот штрајк на СОНК министерот одговори дека не се штрајкува кога има одлука за поголема плата.

Нема причина за организирање штрајк. Го почитуваме правото на штрајк, но наше е да апелираме дека нема потреба. Штрајк се организира во услови кога нема решение. Ние нудиме и имаме решение и одлука за повисока плата – рече Адеми.

Toj додаде дека откако ќе се разгледаат сите параметри во Буџетот ќе се знае и за можностите за идно покажување на платите.

Тој им посака успешна учебна 2019-2020 година на околу 260 илјади основци и средмошколци од кои околу 20 илјади првачиња.

Се очекува и прес-конференција на СОНК чиј претседател Јаким Неделков ја закажа по обраќањето на министерот Адеми.

СОНК на 23 август донесе одлука за предупредувачки штрајк на 1 учолишен ден (2 септември“ зашто не се согласува покачувањето да биде пет проценти, туку околу 25 или онлку за колку што е покажена минималната плата во државата.