Магазин 09. март 2019. / 22:12

Започна Струмичкиот карневал – Струмица преплавена од маски

Започна Струмичкиот карневал – Струмица преплавена од маски

„Време е! Нека почне Струмичкиот карневал”, објави кралот и почна карневалот.

Кралската свита, во која беа принцот и принцезата, придружувани од Струмичките мажуретки и Блек оркестарот на Струмица, кои со неформалната химна на градот „Под кулите на Струмица”, го значија почетокот на уште еден голем струмички карневал.

Пред голем број граѓани, премиерот Зоран Заев и неговата сопруга Зорица, повеќе министри во Владата, амбасадори и гости од земјава и странство, но и пред стручното жири, карневалските групи буквално експлодираа во своите настапи и со своите креации.

Почна да тече непрегледната колона од маски и костуми, кои под светлината на прекрасниот огномет уште еднаш потврдија дека вековната традиција на волбшеството под маски на градот под Царевите Кули од година во година ги поместува границите на креациите на учесниците.

Први на големата сцена стасаа членовите на Кернвелската група „Ефтимови” со маската „Чувари на традицијата”. За својот настап и 25 години учество на Карневвалот од претседателот на Организациониот одбор на Струмичкиот карневал, Александар Цицимов добија медал.

Веднаш по нив учениците од Музичкото училиште „Боро Џони” од Струмица дојдоа со маската „Џунгла во Струмица”. И навистина направија „џунгла” со своите креации и настап.

-Маската ја работиме повеќе од три месеци. Во изработката учествуваа сите наставници и голем дел од учениците и навистина е гордост да се биде тука и да се почувствува среќата на карневалот, рече професорот Васко Пиличев.