Магазин 27. мај 2020. / 22:58

ВО ЖИВО: Следете го историското полетување на НАСА и „Спејсикс“

ВО ЖИВО: Следете го историското полетување на НАСА и „Спејсикс“

Започнаа подготовките за лансирање на леталото „SpaceX“ од станицата на НАСА.

На леталото ќе бидат двајцата астронаути Роберт Банкон и Даглас Харли. НАСА го емитува лансирањето во живо.

Тие ќе патуваат до Меѓународната вселенска станица со ракета и капсула обезбедени од приватната компанија на Елон Маск.

Милиони луѓе ќе го гледаат преносот во живо. Оние што се заинтересирани можеа да постават и прашања. И самиот Елон Маск ќе биде на настанот. Моментот е исто така исклучително важен за развој на вселенска технологија и истражување на вселената воопшто. Ова е прв случај во кој ќе биде активирана капсулата „Змеј“ со луѓе на неа.

Ракетата ќе полета во 22:33 по македонско време за да го „фати“ МКС, што минува во орбитата околу 27.000 км на час. „Фалкон 9“ има моќност од 5.747 авиони.

19 часа по влегувањето во орбитата, капсулата на „SpaceX“ мора да се приклучи на Меѓународната вселенска станица.