Магазин 06. август 2020. / 23:00

Во оваа држава се воведува забрана за брза храна на децата

Во оваа држава се воведува забрана за брза храна на децата

Мексиканската држава Оахака забрани продажба на брза храна и пијалоци со шеќер на деца во обид да се намали распространетата застапеност на дебелината и дијабетесот.

Оахака е прва земја што ја презеде оваа мерка во Мексико, која има една од највисоките стапки на детска дебелина во светот, пишува Би-Би-Си. Прекршувањето на овој закон се казнува со можно затворање на компанијата, како и со затвор.

Овој потег уследи откако бројот на смртни случаи поврзани со ковид-19 во Мексико достигна 50.000, што го прави трет по големина во светот по САД и Бразил.