Магазин 06. јануари 2020. / 23:00

Tesla Model 3 наскоро станува најпродаваниот електричен автомобил на сите времиња

Tesla Model 3 наскоро станува најпродаваниот електричен автомобил на сите времиња

Tesla Model 3 наскоро ќе ја преземе титулата најпродаван електричен автомобил досега од Nissan Leaf, а тоа ќе се случи во текот на овој квартал.

Најпродаваниот електричен модел на сите времиња во моментов е сè уште Nissan Leaf (со околу 450.000 единици продадени и двете генерации заедно), но моделот Tesla 3 е на 445,000 многу блиску (податоците важат за крајот на 2019 година). Но, со оглед на производството и испораката на моделот 3 на Тесла, се проценува дека до крајот на овој месец, тој ќе биде на врвот на најпродаваниот електричен автомобил досега.

Исто така, ако тоа продолжи, Tesla Model 3 наскоро ќе стане првиот електричен автомобил што ја надмина бројката од 500.000 продадени единици.