Свет 22. јануари 2021. / 11:40

Дојче банка: Пазете се од акциите на биткоин и Тесла

Дојче банка: Пазете се од акциите на биткоин и Тесла

Истражувањето објавено од Дојче банка во вторникот привлече големо внимание од учесниците на пазарот. На него присуствуваа 627 професионални учесници на финансискиот пазар (помеѓу 13 и 15 јануари), а 89 проценти од нив веруваат дека барем некои сегменти на пазарот се „надуени“.

На врвот на оваа листа се акциите на биткоин и американски технологии. Дури половина од учесниците на биткоинот му дадоа рејтинг 10 од 10 во (повторната) проценка на претераното. Следат попис на технолошките компании во САД со просечна оценка од 7,9. Повеќето инвеститори веруваат дека за биткоинот, и производителот на електрични возила Тесла, постои поголема веројатност следната година да падне 50 проценти.

Во последните дванаесет месеци, акциите на Тесла скокнаа за повеќе од 700 проценти, додека цената на биткоинот во моментов е повеќе од десет пати повисока отколку што беше во март минатата година. Алткоините исто така успеаја да растат неверојатно. Етереум, втората по големина криптовалута, порасна во вторникот за 15 проценти, достигнувајќи рекордни 1.439 долари.

Додека повеќето се согласуваат дека пазарите се преполнети, можеме само да претпоставуваме до каде ќе оди ова и што ќе предизвика пресврт. Засега нема индикации дека централните банки се подготвуваат за поограничена монетарна политика и ова е главниот двигател зад кој инвеститорите не размислуваат многу за да проценат дека животот нема да биде нормален веќе некое време поради пандемијата.