Магазин 08. јули 2019. / 22:49

Силно невреме ќе ја зафати Македонија

Силно невреме ќе ја зафати Македонија

Поради судир на две воздушни маси (потоплата од југ и посвежата од север) кој се во склоп на циклонот ГЛОРИЈА голема дестабилизација на времето очекуваме во среда кога во најголем дел од државава ќе се развива нестабилна облачност и истата ќе биде проследена со врнежи од дожд како и со појава на грмежи. ж

Поради доста загреаната атмосфера и исполнета со енергија но и поради судирот на веќе споменатите две воздушни маси (постудената и потоплата) локално процесите ќе бидат ИНТЕНЗИВНИ и застапени во форма на НЕВРЕМЕ проследено со обилен пороен дожд (над 30 л/м2), силен ветер (над 80 км/час), силни електрични празнења како и со појава на град. Поради значителното количество на воден талог за кратко време локално не се исклучува можноста и за поплавувања.

Во ваква ситуација или поточно во случај на појава на невреме на граѓаните ги преупредуваме да бидат КРАЈНО ПРЕТПАЗЛИВИ.

Од четврток температурите на воздухот ќе бележат тенденција на значителен пади истите ќе се искачуваат во интервалот само од 22 до 30 степени што значи дека од четврток па натаму следува период на посвежо време со подпросечни температури на воздухот за овој дел од годината.

Подготви: СЛАВЧО ПОПОСКИ