Магазин 09. јуни 2019. / 21:58

Паметно решение: Оваа кабина го претвора чадот од цигарите во чист воздух

Паметно решение: Оваа кабина го претвора чадот од цигарите во чист воздух

Иновативна сингапурска компанија ја постави првата кабина во светот за пушење која што чадот од цигарите го претвора во чист воздух.

Компанијата Southern Globe Corporation од Сингапур ја постави кабината, наречена Smoking Cabin SG која е способна чадот од цигарите да го претвори во чист воздух, пренесе Иновативност.

Ова е првиот ваков производ во светот кој е развиен со цел да го реши проблемот со чадот кој го вдишуваат луѓето кои не пушат цигари.

Кабината е поставена пред хотелот Фузионополис. Опремена е со клима уред и може да собере до десет луѓе одеднаш. Системот за филтрирање кој е вграден во неа е составен од три слоја и е произведен во Данска.

– Татко сум на две деца и во многу прилики на моето семејство му пречел чадот од цигарите кои ги пуши некој во наша близина. Секогаш мислев дека мора да се најде подобро решение за да се заштитиме од чадот од цигари во Сингапур. Кога ги видов кабините Indoor Glass Cabins на Smoke Solution на интернационален саем, знаев дека таа технологија мора да ја донесам во Сингапур. – вели Штефен Чу, директор на SGC.

Кабината Smoking Cabin SG функционира така што системот е опремен со автоматски сензори на движење кои се активираат кога че почувствуваат движење. Кога чадот од цигарите ќе навлезе во системот за филтрирање, поминува низ три филтри: предфилтер кој ги отстранува големите честички прав; HEPA филтер кој ги остранува честичките од 0,3 микронии функционира како маска N95 и филтер со активиран јаглен, кој го отстранува мирисот на тутунот и хемикалиите.

Во основата на филтерот има центрифугален вентилатор кој го повлекува чадот од цигарите внатре. Центрифугалните вентилатори се користат кај различни уреди, меѓу кои и моторите на авионите и правосмукалките, за да го променат правецот на движење на воздухот и да го преместат воздухот .

Прототипот на Smoking Cabin SG поставен пред хотелот Фузионополис на почетокот на мај досега го користат 100 пушачи дневно.