Магазин 30. јули 2020. / 20:40

Откриено што се случува во телото на асимптоматските носители на корона вирусот: Не е наивно како што се мисли

Откриено што се случува во телото на асимптоматските носители на корона вирусот: Не е наивно како што се мисли

Кога луѓето добиваат позитивен тест за Ковид-19, но не развиваат кашлица, треска или други вообичаени симптоми на вирусот, нивните случаи се нарекуваат асимптоматски. Понекогаш, луѓе без симптоми се нарекуваат  „тивки носители“, затоа што тие можат не знаејќи да ги заразуваат другите, а тоа е голем фактор во ширењето на пандемијата.

Но, бидејќи новите истражувања покажуваат дека тоа што некој нема симптоми, не мора да значи дека тие ќе поминат без компликациите што ги предизвикува Ковид-19. Имено, асимптоматските случаи се соочуваат со скриени здравствени опасности.

Една нова студија следела група од 37 асимптоматски пациенти во Кина. Ипитаниците не покажале надворешни манифестации на вирусот, но истражувачите сакале да знаат какви промени можат да се појават во нивните тела. Тие користеле СТ-скенер за да го детектираат.

Она што го видоа беше зачудувачко – 57 проценти од нив имаа сенки на нивните бели дробови и таканаречено „млечно стакло“, и двете појави укажуваат на воспаление или оштетување на белите дробови. Овој пример е карактеристичен за потешки случаи на коронавирус.

Друга студија на истражувачите од Институтот за истражување на „Скрипс“ во Калифорнија доби слични резултати. Тие се фокусираа на групата асимптоматски случаи пронајдени на крузеротт „Дијамантска принцезата“ оваа пролет. Во таа група, 54% од асимптоматските пациенти покажаа субклинички абнормалности на белите дробови.

Кинеските истражувачи веруваат дека овие промени во белите дробови можат да бидат привремени и да исчезнат кога вирусот ќе исчезне. Студијата од Калифорнија повика на понатамошно следење за да се разберат долгорочните ефекти врз здравјето на респираторниот систем и белите дробови.

Се повеќе и повеќе студии индицираат дека „тивките носители“ се поголема опасност за другите отколку што се очекуваше, на прво место затоа што тие имаат повеќе простор да го шират понатаму. На пример со издишување кога испушта аеросоли или капки при кивање, кашлање, зборување, пеење … Тежината на вирусот влијае на тоа колку  ќе ја шириме болеста и колку сме заразни за другите. Некои докази сугерираат дека сме најзаразни неколку дена пред да се појават симптомите, кога количината на вирус во организмот е многу голема – се вели во студијата.

Кинеските истражувачи го испитале ширењето на вирусот во нивната група на асимптоматски пациенти и откриле дека тој трае во просек 19 дена – што е за 5 дена подолго отколку за оние со симптоми! Ширењето на вирусот за асимптоматската група трае најмалку 6 дена, а најмногу 45, што е огромна разлика.

Виролозите веруваат дека помеѓу 40 и 45 проценти од луѓето кои го добиваат коронавирусот ќе останат асимптоматски. Невозможно е да се утврди кога се најзаразни, токму затоа што немаат никакви симптоми.