Свет 05. февруари 2021. / 08:48

Клуге: Треба да бидеме подготвени за нови проблематични мутации на вирусот

Клуге: Треба да бидеме подготвени за нови проблематични мутации на вирусот

Европа и фармацевтските групи мора да работат заедно за да ги забрзаат вакцинациите против Ковид-19, смета шефот на европскиот огранок на Светската здравствена организација, изразувајќи притоа загриженост за ефективноста на вакцините врз варијантите на вирусот.

„Треба да бидеме подготвени за нови проблематични мутации на вирусот со проширување на капацитетот на земјите за ген-секвенционирање”, изјави директорот на СЗО за Европа, Ханс Клуге.

Во Европската унија, само 2,5 проценти од населението ја примило првата доза на вакцина, но најавите од неколку лаборатории за зголемено испорака на вакцини ги зголемија надежите за забрзување на вакцинацијата.

„Треба да се придружиме за да ги забрзаме вакцинациите…со конкурентни фармацевтски компании кои ќе се приклучат на напорите за драстично зголемување на производствениот капацитет… и, тоа е она што ни треба”, нагласи тој.

На прашањето дали вакцините достапни од декември ќе бидат ефикасни против новите мутации на вирусот, Клуге одговори: „Тоа е големото прашање. Загрижен сум. Тоа е сурово потсетување дека вирусот сепак има предност врз човекот”.

Клуге е сепак оптимист.

„Можеби ако земјите од ЕУ вакцинираат 20 проценти од нивната популација – 20 проценти би значеле стари лица, здравствени работници, лица со коморбидитет – ако остваратт 20 проценти можеби тоа е моментот кога веќе можат да почнат да споделуваат некои вакцини”, вели Клуге.