Магазин 15. март 2020. / 09:35

Корона вирусот може да преживее на мобилниот телефон и до девет дена, вака може да го исчистите

Корона вирусот може да преживее на мобилниот телефон и до девет дена, вака може да го исчистите

Пред да почнете да разгледувате што има ново на социјалните мрежи задолжително исчистете го вашиот мобилен или таблет.  Корона вирусот може да преживее на мобилен телефон и до девет дена, објави светски познатиот портал „Њујорк тајмс“.

Едно германско истражување покажало дека новиот вирус што го тресе светот може долго време да опстане на метал, стакло и пластика, пренесува овој портал, а токму од вакви материјали се направени телефоните и таблетите.

Затоа телефоните треба да ги исчистиме секој пат кога се враќаме дома. Еве како треба да го направиме тоа:

Треба да земете течност што содржи 0.1 отсто натриум хипоклорит или 62 до 71 отсто етанол (ова е главна состојка на повеќето гелови што се користат за дезинфекција). Течноста треба да се нанесе на мека крпа и со лесни движења да се пребрише екранот во траење од една минута. Никако не нанесувајте директно на екранот.