Магазин 08. март 2020. / 22:45

Ќе има ли филмски фестивал во Кан?

Ќе има ли филмски фестивал во Кан?

Коронавирусот го става под прашалник и престижниот филмски фестивал во Кан, бидејќи француската влада ја продолжува забраната за јавни собири до 31 мај.

Во обид да се спречи појавата на коронавирус во Франција, министерот за здравство ја продолжи забраната за собири на повеќе од 5.000 лица на затворени простори до 31 мај, предизвикувајќи загриженост за следното издание на Канскиот филмски фестивал.

Забраната на Франција за големи собири во затворено за прв пат беше издадена на 29 февруари, но сега е изменета. Во соопштението на министерот исто така се вели дека претставникот на француската држава во секој регион има право да „забрани или ограничува, вклучително преку индивидуални мерки, други (помали) собири“.

Продолжувањето на забраната до 31 мај фрла сенка над Канскиот филмски фестивал, што треба да се одржи од 12 до 23 мај, а уште повеќе за филмскиот пазар во Кан, кој делумно се одржува на затворен простор – а минатата година собра 12.527 учесници.

Портпаролот на фестивалот во Кан за „Вариети“ изјави дека ниту од фестивалот, ниту од филмскиот пазар нема да бидат погодени од оваа забрана бидејќи ниту еден настан не собира повеќе од 5.000 луѓе во исто време на една локација.

Избувнувањето на коронавирусот во Франција веќе предизвика откажување на MipTV, меѓународниот ТВ-изложбен саем поставен во Кан кон крајот на март / почетокот на април, додека Каненери, годишниот драмски фестивал што се одржува во партнерство со Рид Мидем, е одложено да се кандидира заедно со Мипком во октомври .

Судбината на серијата Манија, фестивалот посветен на драмските серии што се одржува во Лил и закажан за крајот на март, е исто така во неизвесност.

Заедно со Италија и Германија, Франција е една од најпогодените земји во Европа со 285 луѓе кои тестирале позитивно за коронавирус и четири лица кои починале од тоа.

Од 2.000 театри во земјата, околу 40 се затворени во регионите Оиз и Морбихан, кои се најтешко погодени од вирусот.