Магазин 01. јануари 2021. / 19:46

(ФОТО) Сончевото време го наполни Охрид со посетители

(ФОТО) Сончевото време го наполни Охрид со посетители

Сончевото време на првиот ден од Новата година ги измами на прошетка охриѓани и туристите. Кејот и пешачките патеки околу езерото беа преполни со луѓе.

Полни беа и угостителските објекти чии тераси денеска изгледаа како да не е зима. Пријатното време многумина го искористија за кафе муабет со пријателите, дотолку повеќе што поради рестриктивните мерки кафулињата и рестораните имаат право да работат само до 18 часот.

Иако нивниот број е значително помал во однос на претходните години, низ градот можат да се забележат гости. Во најголем дел се работи за домашни туристи, а помал дел се странци. Голем дел од гостите се од другите градови на земјата кои во Охрид имаат викендичка или стан.

Топлото време, невообичаено за овој период од годината, ги раздвижи и излетничките места во околината на Охрид и на планината Галичица, кои денеска беа полни со посетители кои уживаа во прекрасниот поглед кој се пружа од националниот парк.