Магазин 26. октомври 2019. / 10:10

Денеска е Света новомаченица Злата Мегленска

Денеска е Света новомаченица Злата Мегленска

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 13 октомври.

Денеска е Света новомаченица Злата Мегленска.

Света Злата беше родум од село Слатино, Мегленско во Егејска Македонија, од сиромашни родители. Еднаш, кога беше излегла по вода, ја пресретнаа некои бесрамни Турци и ја одвлекоа во својата куќа. Еден од нив и понуди да се потурчи и да му стане жена, но света Злата му одговори: јас во Христа верувам и Тој ми е младоженец; од Него нема никогаш да се откажам.

Тогаш дојдоа и нејзините родители и сестри и ја убедуваа да се откаже од Христа и да ја прифати понудата на Турчинот, но таа и тогаш не се согласи. Тогаш Турците ја ставија в затвор и во тек на три месеци секојдневно ја камшикуваа. Најпосле ја обесија на дрво, а нејзиното тело го исекоа на парчиња.

Света Злата Мегленска пострада за Христа во 1796 година.