Хроника 06. декември 2018. / 17:39

Запленети еден тон стари гуми наменети за горење

Запленети еден тон стари гуми наменети за горење

Еден тон отпадни гуми кои биле планирани за греење вчера биле запленети од комуналните инспектори на општина Гази Баба. Старите гуми биле откриени во ромското маало во населбата „Методија Андонов – Ченто“, пред бензинската пумпа на „Макоил“.

Ова e резултат на новата акција за откривање на складирани гуми по населбите во општината, а кои подоцна се користат за загревање. Претходно, Инспекторатот на Град Скопје, Јавното комунално претпријатие и МВР и општина Гази Баба спроведоа слична акција на дивата депонија Вардариште каде, исто така, беа запленети уште еден тон стари и уништени гуми што се палеле на отворен простор.

Старите автомобилски и камионски гуми кога горат испуштаат големо количество на опасни загадувачки честички кои штетно влијаат по здравјето на граѓаните.