Хроника 12. февруари 2021. / 16:30

Апелација им ги намали казните на осудените за настаните на 27 април

Апелација им ги намали казните на осудените за настаните на 27 април

Апелациониот суд донесе пресуда по жалбите на осудените за настаните од 27 април.

Првостепената пресуда во делот каде е ослободен од обвинение обвинетиот Игор Дурловски за кривично дело терористичко загрозување на уставниот поредок и безбедноста од член 313 од Кривичниот законик, обжалена од Основното јавно обвинителство за гонење оранизиран криминал и корупција Скопје, ја потврди.

Судот донесе одлука да им ги намали казните на обвинитетите, па така екс директорот на БЈБ, Митко Чавков, кој беше осуден на 18 години затвор, казната му е преиначена за две години помалку, односно изречени му се 16 години затвор.

На полициските началници Митко Пешов, Душко Лазаров, Горан Ѓошевски, кои добија по 15 години затвор, казните им се намалени за 2 години, односно апелација одлучи тие да се осудени на казна затвор во траење од 13 години. Александар Николовски-Нинџа, кој беше сведок на обвнителството за настаните од 27 април, казната му е намалена за една година, односно е осуден на 7 години затвор. И на Оливер Поповски, осуден на 13 години затвор казната му е преиначена и треба да одлежи 11 години затвор.

Слично како и останатите и на Мунир Пепиќ осуден на 15 години затвор казната му е намалена на 13 години затвор. На обезбедувачот во Собрание, Абдуљфета Алими казната од 7 години му е намалена на 6 години. На обвинетиот Јане Ченто, Апелација му ирече казна од 13 години, односно две години помалку од казната која ја изрече кривичниот суд. Игор Југ и Вилијам Михајловски исто како и Нинџа добија намалување за една година. Никола Митревски-Кољо, кој беше осуден на казна затвор од 15 години, Апелација ја преиначи во 14 години затвор. На обвинетите Младен Додевски, Горанче Ангеловски и Влатко Трајковски казната им се намалува за 1 година.