Економија 09. јануари 2019. / 17:25

Владата ги охрабрува вработените: Досега над 100 претставки за неисплаќање на К-15

Владата ги охрабрува вработените: Досега над 100 претставки за неисплаќање на К-15

Државниот инспекторат за труд треба да изготви детална информација за исплатата на регресот за годишен одмор и мерките кои се преземени против компаниите кои не исплатиле К-15. Вакво задолжение добил инспекторатот на вчерашната владина седница.

-Станува збор за информација која што се бара од причина што се евидентирани појави на неисплата на регрес за годишен одмор од страна на одредени компании. До главната дирекција на Државниот инспекторат за труд како и до подрачните единици на инспекторатот досега се пристигнати повеќе од 100 претставки од страна на вработени во приватниот сектор, а кои се однесуваат вo најголем дел за неисплата на годишниот регрес – рече Мухамед Хоџа, портпарол на Владата.

Од Владата уште еднаш ги охрабрија вработените во приватниот сектор кои имаат забелешки или воочени неправилности околу исплатата на К-15, тоа да го пријават во Државниот инспекторат за труд кој веќе има засилени контроли во компаниите обврзани да исплатат годишен регрес.