Економија 19. март 2020. / 10:29

Штипјанец освои 50.000 евра со скенирање сметки

Штипјанец освои 50.000 евра со скенирање сметки

Околу 42 милиона сметки што ги скенирале 216 илјади граѓани учествуваа во јавното извлекување на главната награда на МојДДВ од три милиони денари, а најсреќниот добитник е Дејан Петков од Штип. Извлекувањето беше емитувано на Канал 5 телевизија во вечерниот термин.  

Досега, како што соопштуваат од Министерството за финансии, во три кола се извлечени вкупно 45 награди од по 100 илјади денари, а следуваат уште деветмесечни извлекувања од по 15 награди секој месец по 100 илјади денари и уште една главна награда од три милиони денари. 

Најмногу сметки на дневно ниво биле скенирани на 6 март и тоа 717 илјади сметки, при што бил остварен промет од 304 милиони денари, за што е наплатен ДДВ од 32,5 милиони денари. За скенираните сметки само од овој ден граѓаните ќе добијат поврат од 878 илјади денари.

Вкупно од 1 јануари до 16 март годинава, од скенирани сметки е остварен промет од 19 милијарди денари, при што е наплатен данок на додадена вредност од две милијарди денари, за што граѓаните ќе добијат поврат од 303 милиони денари.  

– Сите учесници во наградната игра МојДДВ #МојаНаграда не само што имаат можност да добијат една од 3.852-те парични награди, со вкупен фонд од половина милион евра, туку и на секои три месеци добиваат поврат на ДДВ. Но најважното е што сите тие на тој начин придонесуваат во борбата против сивата економија, наведуваат од Минитерството за финансии.