Економија 17. јануари 2019. / 14:06

„СГС” на Мијалков доби нов тендер вреден 113 илјади евра

„СГС” на Мијалков доби нов тендер вреден 113 илјади евра

Агенцијата за обезбедување Секјурити Груп Сервисес (СГС) која се поврзува со поранешниот директор на УБК Сашо Мијалков, доби нов тендер од 113 илјади евра, објави А1он.мк.

За овие пари, агенцијата треба да го обезбедува Археолошкиот музеј на Македонија за период од една година.

СГС била единствената фирма која се пријавила на тендерот каде услов за да се добие била најниската понудена цена. Минатиот месец, СГС доби уште тендер, за обезбедување на Фонд на Холокаустот на Евреите од Македонија од околу 24 илјади евра. СГС ги обезбедува и Агенцијата за електронски комуникации, основните училишта и детските градинки во Општина Аеродром, Општата болница во Велес. Најголемиот договор е склучен со Агенцијата за електронски комуникации, кој изнесува 287 илјади евра.

Агенцијата за обезбедување СГС се појави на пазарот во 2010 година и за кратко време почна да ги потиснува останатите агенции и да ги добива најголемите државни тендери за обезбедување на клучни објекти, од кои голем број од проектот „Скопје 2014“. Иако зад агенцијата формално не стоеше ниту едно звучно име, во медиумите таа се поврзуваше со поранешниот директор на УБК Сашо Мијалков, кој сега е во домашен притвор за случајот „Империја“.