Економија 03. март 2021. / 09:25

СДСМ: Со петтиот пакет мерки помагаме на занаетчиите и самостојните вршители на дејност

СДСМ: Со петтиот пакет мерки помагаме на занаетчиите и самостојните вршители на дејност

Владата предводена од СДСМ активно и посветено работи на спроведување на економските мерки и политики што обезбедуваат помош и поддршка за сите граѓани и компании погодени од последиците од коронакризта, велат од партијата преку соопштение.

Оттаму додаваат дека во тек е реализација на петтиот пакет економски мерки во вредност од 160 милиони евра насочен кон спасување на работни места, поддршка за домашните компании и подобрување на ликвидноста на стопанството. Со мерките од овој пакет им се помага на самостојните вршители на дејност на регистрираните занаетчии.

„На регистрираните занаетчии им се овозможува решенијата за аконтативно плаќање на персоналниот данок да им бидат намалени за 50% во 2021 година споредбено со решенијата од 2020 година. Преку мерката 6 од овој пакет обезбедуваме финансиска поткрепа за граѓаните преку продолжување на мерката за одложување на плаќање на данок на личен доход до 30 јуни 2021 година. Вредноста за оваа мерка е 15 милиони денари, а таргет група се самостојните вршители на дејност кои согласно Законот за данок на личен доход беа ослободени од плаќање на аконтации до 31 март 2021“, се наведува во партиското соопштение.

СДСМ, велат, како одговорна партија покажува континуирана грижа и обезбедува помош и поддршка за работниците, граѓаните и стопанството.

„Продолжуваме со нови мерки и политики што носат дополнителни можности за рестарт на македонската економија и шанса за сите“, посочуваат од СДСМ.