Економија 15. септември 2019. / 16:56

Работодавачите против минималната плата да изнесува 14 илјади денари

Работодавачите против минималната плата да изнесува 14 илјади денари

Сител дознава дека Владата и Синдикатот притискаат минималната плата да изнесува 14 илјади денари, но работодавачите се против.

Сепак конечното решение ќе се знае до крајот на октомври.

Финансискиот товар би бил превисок за работодавачите и дел ќе морале да стават клуч на врата, посебно во трудо интензивните дејности, каде работат 130 илјади работници.

Власта ги убедувала дека со мерката за повисоки плати, ќе им ги плати придонесите, освен персоналецот, па на тој начин зголемувањето на платите ќе биде оправдано.

Сепак, аргументите на работодавачите биле дека мерката е временски лимитирана на 3 години, а немале гаранција што понатаму. Инаку, вчера Конфедерацијата на слободни синдикати побара минималецот да изнесува 16 илјади денари, со оглед на порастот на просечната плата и зголемената потрошувачка кошница на 32 илјади денари, за едно 4 члено семејство да си ги покрие основните животни потреби.

Исто така од КСС бараат со растот на минималецот, да се зголемат платите на сите вработени, вклучивајќи ја и државната администрација.

Премиерот Заев неколку пати најави дека оваа година ќе има зголемување на минималната плата и тоа од јули. Но,преговорите со социо економскиот совет сеуште траат.

Инаку, според Евростат, највисок минималец од над 2,000 евра има во Луксембург. Во регионот, Словенија исплаќа минамалната плата од 805 евра, Грција речиси 700, Бугарија 286. евра.

Во земјите кои не се членки на Унијата, платите се под 250 евра. Во Србија минималецот е 227евра, но Владата најави по Нова година ќе се зголеми за 25 евра и во Албанија и кај нас 210 евра.