Економија 13. декември 2019. / 13:40

Приливот на девизи од туризмот во првите три квартали oд годинава поголем во однос на лани

Приливот на девизи од туризмот во првите три квартали oд годинава поголем во однос на лани

Во третиот квартал на 2019 година е регистриран поголем девизен прилив од туризмот за 4,77 отсто, за разлика од истиот периодот минатата година, соопштуваат од Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ). Вкупниот девизен прилив во првите три квартали од оваа година изнесува 308,05 милиони долари, што е за 3,03 отсто повеќе споредено со 2018 година.

Од агенцијата посочуваат дека во тековната година девизниот прилив од туризмот ќе достигне 400 милиони долари што е за 5 проценти повеќе од минатата година.

– Долгорочен и одржлив развој на туризмот е стратегијата на агенцијата, која се практикува преку промоција на туристичките содржини на земјава во странство и поддршка овозможена преку различни проекти во земјава. Податоците за месец октомври 2019 година покажуваат пораст на странските туристи за 19,3 отсто и 11,3 на домашните споредено со истиот период во 2018 година. Бројот на ноќевања го следи истиот позитивен тренд и десеттиот месец од годинава е во пораст за 9,6 отсто за разлика од лани, додека првите 10 месеци од 2019 бележат раст од 2,4 проценти во споредба со истиот период минатата 2018 година – е наведено во соопштението на АППТ.

Оттаму додаваат дека промоцијата и поддршката на туризмот помагаат во исполнување на нивниот стратегиски план, со кој се очекува раст од 5 до 7 отсто на бројот на туристите и ноќевања, односно надминување на бројката од 1,3 милион туристи и приближно 4 милиони ноќевања.

Во последниот извештај за туризмот, кој го објави Државниот завод за статистика, се наведува дека бројот на туристите во октомври 2019 година изнесувал 97.347, а бројот на ноќевањата достигнал 200.027. Со ова утврдиле дека бројот на туристите во октомври 2019 година, во однос на октомври 2018 година, е зголемен за 16,9 отсто, а бројот на ноќевањата е зголемен за 9,6 отсто. Во периодот јануари – октомври 2019 година, во однос на истиот период од претходната година, вкупниот број на туристите е зголемен за 4,5 проценти, додека вкупниот број на ноќевањата е зголемен за 2,4 отсто.