Економија 07. октомври 2020. / 21:10

После 50 години се реконструира патот од Кичево до Македонски Брод

После 50 години се реконструира патот од Кичево до Македонски Брод

Реализацијата на капиталните инвестиции, стимулирање на градежништвото и македонската економија во овој период кога се соочуваме со Ковид-кризата е наш приоритет, изјави министерот за транспорт и врски Благој Бочварски. кој денеска во Кичево заедно со директорот на ЈП за државни патишта Зоран Китанов извршија увид во рехабилитацијата на регионалниот пат Кичево – Македонски Брод, кој после пет децении по прв пат се реконструира.

Патот Кичево – Македонски Брод се обновува во должина од 26 километри, а вредноста на инвестицијата изнесува 3,15 милиони евра. Градежните работи на делницата што се во тек, се очекува да бида завршена во јули следната година.

Македонските градежни компании се активни на терен и интензивно работат на реализација на инфраструктурните проекти. Во ова време, кога се соочуваме со Ковид-кризата, заедно со другите институции преземаме конкретни активности со цел да ги вбризгаме парите во што е можно поголем обем во македонската економија. Наша примарна цел е преку крупни капитални инвестиции да ја доведеме целокупната патна инфраструктура во државата на повисоко ниво, со што истовремено ќе отвориме нови работни места, ќе ја закнеме економијата и ќе ја зголемиме безбедноста во сообраќајот. Пример за тоа е и рехабилитацијата на регионалниот пат Кичево – Македонски Брод, кој е од особено значење за овој регион, со оглед на близината на ТИРЗ зоната и големата фреквенција на возила, изјави министерот Бочварски..

Кога станува збор за Кичевскиот регион, тој најави дека следуваат нови инвестиции во инфраструктурата и оти со силно темпо ќе се продолжи со реализација на проекти со кои ќе ги ангажираат домашните компании и ќе стимулираме раст на градежништвото во земјава.

Директорот на ЈП за државни патишта Зоран Китанов истакна дека во завршна фаза е проектирањето на првата делница од автопатот Кичево – Гостивар.

-Нашата цел е да го комплетираме автопатот на Коридор 8. Веќе обезбедивме грант средства во висина од 17 милиони евра од Европска банка за обнова и развој и во тек се преговори за дополнителни 70 милиони евра за изградба на првата фаза од автопатот Кичево – Гостивар, делницата Кичево-Букојчани во должина од 12,7 километри. Во меѓувреме додека се гради оваа делница, продолжуваме со проектирање на втората фаза, од Букојчани до Горна Ѓоновица и третата делница од Горна Ѓоновица до Гостивар. Во моментов завршуваме со рехабилитација на патот Кичево-Осломеј, а завршува и изработката на проектот за рехабилитација на регионалниот пат Другово-Демир Хисар, како и проектирањето на санација на мостот на река Треска, на влезот од Македонски Брод, изјави Китанов.

На новинарско прашање во врска со автопатот Кичево-Охрид, министерот Бочварски истакна дека на терен се повеќе се засилуваат градежните активности и во периодот што следува се очекува зголемен интензитет на изградба.