Економија 27. февруари 2021. / 22:11

Од понеделник може да се плаќаат сметки во пошта

Од понеделник може да се плаќаат сметки во пошта

Од понеделник започнува функционирањето на платниот промет во Македонска пошта кој ќе се одвива преку ХАЛК Банка која беше избрана за најповолна за што беше потпишан договор. Ова значи дека преку шалтерите на Македонска пошта граѓаните ќе можат повторно да ги плаќаат своите сметки и да вршат други плаќања во готово, пишува порталот Дрнка.

Платниот промет, во првата недела ќе биде достапен во повеќе избрани подружници на Пошта и тоа: во Скопје 1 и Скопје 2, подружниците во Тетово, Гостивар, Кичево, Охрид, Битола, Прилеп, Кавадарци, Велес, Гевгелија, Струмица, Штип, Кочани и Куманово. Во текот на март услугата ќе биде достапна во сите останати единици на Пошта.

Плаќањето во готово преку шалтерите на Пошта ќе биде со особено поволни провизии. Односно 35 денари за плаќање на сметки и други режиски трошоци, додека висината на провизиите за уплати кон буџетски установи е во зависност од износот кој се уплаќа.

Според најавите, во скоро време коминтентите на Халкбанк на шалтерите на Пошта ќе можат да вршат и директни плаќања од своите сметки, а ќе бидат овозможени и други банкарски, дополнителни услуги.