Економија 09. октомври 2019. / 11:26

Најави од Софија: Проверка на бугарските инвестиции во Македонија

Најави од Софија: Проверка на бугарските инвестиции во Македонија

Бугарското Министерство за економија ќе започне проверка на односот на македонските власти спрема бугарските инвестиции во Македонија, јавува софиски 24 часа. Ова следува по поплаките на фирмите  „Полиграфснаб“ и „Лито Балкан“, кои се пожалиле за нивните инвестиции во „Графички центар“- Скопје и на учеството на тендерот на Министерството за образование за печатење учебници и работни тетратки.

Може ли да купиш имот, но да не ти дозволуваат да го користиш со што се блокира инвестиција од 1 милион евра и да се трупаат загуби од неколку илјади евра за само неколку месеци, прашува порталот и додава дека тоа е можно, но само во Република Северна Македонија. И тоа во време за почеток на преговорите за пристапување на Северна Македонија кон членство во ЕУ. Очигледно, освен со историјата, југозападниот сосед започнува да си поигрува и со бизнисот на бугарските компании, вели порталот.