Економија 07. февруари 2021. / 09:17

Македонија со најниска минимална плата во Европа

Македонија со најниска минимална плата во Европа

Во Бугарија, минималната месечна плата се пресметува со стапка од 1,87 евра на час, а тоа е најнискиот износ на минималната плата во ЕУ.

Во Европа, само во Македонија, минималната плата е помала и изнесува 1,63 евра, додека највисоката во Франција е 10,15 евра на час, покажуваат податоците на Европскиот институт за синдикати, пренесува БТА.

Во Србија, минималната заработка изнесува нешто помалку од две евра по работен час.

Во Романија и Унгарија минималецот е под три евра по час, во Грција и Португалија близу четири евра. Истиот извештај покажува дека 60 отсто од вработените за минимална заработка во ЕУ го сочинуваат жени.

Од 1 јануари 2021 година, само Данска, Италија, Кипар, Австрија, Финска и Шведска немаат минимална плата, се вели во новиот извештај на Евростат објавен во петокот.

Во јануари, 10 источноевропски земји имаат минимална плата помала од 700 евра месечно: Бугарија (332 евра), Унгарија (442 евра), Романија (458 евра), Летонија (500 евра), Хрватска (563 евра), Чешка (579 евра), Естонија (584 евра), Полска (614 евра), Словачка (623 евра) и Литванија (642 евра).

Во пет земји-членки, главно на југот, износот варира помеѓу 700 и нешто повеќе од 1.000 евра месечно: Грција (758 евра), Португалија (776 евра), Малта (785 евра), Словенија (1.024 евра) и Шпанија ( 1.108 €).

Во другите шест земји – на запад и северот, минималната плата е над 1.500 евра месечно: Франција (1.555 евра), Германија (1.614 евра), Белгија (1.626 евра), Холандија (1.685 евра), Ирска (1.724 евра) и Луксембург (2202 евра).

За споредба, државната минимална плата во Соединетите држави изнесува 1.024 евра во јануари 2021 година.