Економија 03. март 2021. / 22:28

Македонија издаде еврообврзница – се задолжи нови 700 милиони евра

Македонија издаде еврообврзница – се задолжи нови 700 милиони евра

Ново задолжување на државата од 700 милиони евра, за да врати заем од 500-тини милиони.

Република Македонија денеска ја издаде осмата по ред еврообврзница во вредност од 700 милиони евра со рочност од седум години. Еврообврзницата, велат од министеството за финансии е издадена по историски најниска каматна стапка од 1,625%.

Ќе се искористи за рефинансирање на третата еврообврзница од 2014 година во вредност од 500 милиони евра, а нето-повлекувањето по основ на оваа еврообврзница е 200 милиони евра.

– Исклучително поволната каматна стапка, и покрај ковид-кризата, е резултат на прудентните макроекономски политики и зачуваниот кредитен рејтинг на земјата. Задржувањето на кредитниот рејтинг, а со тоа и довербата на инвеститорите, се должи на преземените политики и четирите пакети мерки за соочување со ефектите од кризата. Високата доверба на инвеститорите се манифестира и преку големиот број на инвеститори кои беа заинтересирани за купување на еврообврзницата, односно над 130 инвеститори сакаа да запишат двојно повисок износ од понудениот или побарувачката беше над 1,6 милијарди евра. Како што беше наведено и при донесувањето на Буџетот за 2021 година, со средствата обезбедени од емисијата на оваа еврообврзница ќе се изврши отплата на надворешниот долг, односно на еврообврзницата издадена во 2014 година која доспева за враќање годинава. Остатокот ќе се искористи за финансирање на дел од буџетскиот дефицит. Еврообврзницата од 2014 година е во износ од 500 милиони евра и беше издадена по каматна стапка од 3,975%, што значи дека сега каматата е за 2,35 процентни поени пониска, наведуваат од Министерството за Финансии.

Земјава претходно има седум пати излезено на меѓународниот пазар на капитал со еврообврзници: во 2005 година со камата од 4,625%, во 2009 со камата од 9,875%, во 2014 со камата од 3,975%, во 2015 со камата од 4,875%, во 2015 година со камата од 5,625%, во 2018 година со камата 2,75% и 2020 со камата од 3,675%.

За издадената еврообврзница утре прес-конференција ќе одржи министерот за финансии Фатмир Бесими.