Економија 24. март 2018. / 10:24

Доларот ослабе за 0,1 процент

Доларот ослабе за 0,1 процент

Доларот ослабе за о.1 процент во однос на валутната корпа, на 89,710 поени.

Но, и понатака е над едномесечниот минимум од 89,396 поени кои се забележани на почетокот при тргувањето во Лондон, откако Федералните резерви ги покачија каматните стапки за 4% како што се очекуваше.

Федералните резерви ги покачија каматните стапки за 25 базични поени на 1,75 проценти и се најавени уште две покачувања во 2018 година, додека на пазарот очекуваат вкупно четири покачувања оваа година.

Доларот постигна губиток во односот на јапонскиот јен и беше во пад за 0м3 проценти, на 105,69 јени.

Фунтата продолжи да се зајакнува, еврото е тргувано послабо за ом2 проценти, на 12319 долари.