Економија 30. ноември 2020. / 12:34

Димовски: Ваква динамика на губење работни места имаше само во време на транзицијата

Димовски: Ваква динамика на губење работни места имаше само во време на транзицијата

52.051 нови невработени !!! Луѓето остануваат без работа, Владата е неспособна (мерките не даваат никаков резултат за граѓаните), напиша Илија Димовски на ФБ.

➡️ на 01.01.2020 година бројот на невработени лица кои бараат работа во цела Република Македонија е 101.748 (бројки од АВРМ)
➡️ на 31.10.2020 година бројот на невработени лица кои бараат работа во цела Република Македонија е 153.799 (бројки од АВРМ)
➡️ 52.051 лица останале невработени за само 10 месеци
➡️ 170 лице секој ден ја губат својата работа, 170 работни места секој ден помалку
➡️ ваква динамика на губење работни места (и нови невработени лица) имаше само во време на транзицијата
➡️ пакетите за економска помош од Владата не понудија реална помош за она што е најпотребно, работни места
➡️ негирањето на катастрофалната состојба и лошото справување од страна на Владата ќе не однесат во уште полошо сценарио
➡️ Владата не е способна да се справи со овој галопирачки проблем, нема знаење
➡️ секогаш кога СДСМ е на власт бројот на невработени расте
➡️ видете (подолу на сликите) во табелите кој град колку нови невработени има
– Велес 1.531
– Гостивар 4.213
– Скопје 12.005
– Битола 2.043
– Кочани 1.101
– Куманово 4.186


и изборниот
– Штип 1.969, пишува Димовски.

 

Posted by Ilija Dimovski on Monday, November 30, 2020