Економија 15. декември 2020. / 08:42

Денеска истекува рокот за искористување на ваучерите за домашен туризам

Денеска истекува рокот за искористување на ваучерите за домашен туризам

Денеска е краен рок за искористување на ваучерите за туризам, потсетува Министерството за економија.

Заклучно со вчерашниот ден, како што информираат, се искористени 61.648 ваучери за домашен туризам од вкупно доставени 100.336 ваучери на валидни е-маил адреси.

Платформата „Дома си е дома“ преку која се реализираше мерката ваучери за домашен туризам денеска ќе биде затворена.

Најдоцна до денеска гостите кои користат ваучер за домашен туризам ќе треба да бидат одјавени од сместувачките капацитети.

Хотелиерите кои имаат гости што користат ваучери за туризам ќе треба најдоцна до 18 декември 2020 година до Министерството за економија да достават фактури за плаќање, по што до крајот на годината ќе им бидат исплатени средствата од искористените ваучери.

– Со мерката ваучери за домашен туризам во вредност од шест илјади денари која е дел од Третиот сет мерки на Владата за справување со последиците предизвикани од пандемијата беа поделени 117.531 ваучер за домашен туризам на сите вработени граѓани кои во периодот од јануари до април 2020 година не оствариле вкупни нето приходи од плата и надоместоци од плата не поголеми од 60 илјади денари според податоците од Управата за јавни приходи, наведуваат од Министерството.

Ваучерите за туризам се користеа во домашните туристички објекти кои беа регистрирани на платформата „Дома си е дома“.