Економија 10. февруари 2020. / 19:36

Дали Тито Беличанец знаел дека „Тетекс“ ќе пропадне и пред две недели ги продал акциите?

Дали Тито Беличанец знаел дека „Тетекс“ ќе пропадне и пред две недели ги продал акциите?

Волнарскиот комбинат АД „Тодор Циповски-Мерџан“, односно „Тетекс“, по речиси 69 години престанува со работа.  Но има една многу интересна информација поврзана  со Тито Беличанец.

Волнарскиот комбинат „Тетекс“ АД Тетово преку Македонската берза информира дека Тито Беличанец, независен член на Одборот на директори  продал 4.000 акции од компанијата, објави на 28 јануари Емагазин.

Ова е класичен пример на инсајдерско тргување кое не е дозволиво, и многу богати луѓе поради него завршиле позади решетки. Инаку Тито Беличанец не бил само обичен акцинер туку бил и независен член на Одборот на директори на  „Тетекс“ АД Тетово.