Економија 24. февруари 2020. / 16:53

Да ги исполни критериумите на ЕУ, Македонија ќе добие поддршка од ЕБОР

Да ги исполни критериумите на ЕУ, Македонија ќе добие поддршка од ЕБОР

Европската банка за обнова и равзој (ЕБОР) е значаен партнер на С. Македонија со финансиската поддршка на нашите напори за успешно исполнување на потребните критериуми и стандарди за приближување кон Европската унија, истакна премиерот Оливер Спасовски на средбата во Лондон со претседателот на ЕБОР Сума Чакрабати.

На средбата заеднички е констатирано задоволство од досегашната соработка, од ЕБОР е најавена намера да иницираат потпишување меморандум за соработка за поддршка на преговорите за членство на нашата држава во ЕУ, соопшти владината прес-служба.

На средбата на владината делегација во ЕБОР во Лондон, е потенцирано дека главни области во кои се очекува поддршката од банката во насока на зајакнување на економските реформи се јакнење на капацитетите на човечкиот капитал со мерки за зголемување напродуктивноста и инвестициите во образованието, како и поддршка на конкурентноста на компаниите за рамноправно учество на глобалните пазари.

Како приоритетни области за заедничка соработка и поддршка остануваат финансирањето на големите инфраструктурни проекти, инвестиции во обновливи извори на енергија и гасификацијата, како и поддршката на зелената економија, односно на давањето предност на незагадувачките и енергетски ефикасните индустрии, како и придобивките од четвртата индустриска револуција, односно дигитализацијата на услугите за зголемена ефикасност на ресурсите.

– Го поздравуваме ангажманот на ЕБОР во подржување со финансиски средства на нашите напори за успешно исполнување на потребните критериуми и приближување кон ЕУ. Очекуваме дека оваа поддршка ќе продолжи, истакна Спасовски и додаде дека главниот приоритет на владите од регионот е да го забрзаат економскиот раст на земјите од регионот, како и на регионот во целина.

Премиерот Спасовски изразил благодарност за поканата за учество на инвестицискиот самит на ЕБОР, што претставува чин на континуираната и силна поддршка на банката за подигање на стандардот и за унапредување на квалитетот на животот на граѓаните на Северна Македонија.

Како придобивка од соработката со ЕБОР е економскиот напредок на земјата и создадената позитивна клима за странски инвестиции што беше потврдено и со највисокото ниво на инвестиции во 2018 и 2019 година кога достигнаа вредност од 740 милиони евра.

– Поддршката на ЕБОР, во координација со владините економски политики за раст го поттикна и растот на индустриското производство во земјата за осум проценти од формирање на оваа влада, што поттикна раст на компаниите и отворање на нови работни места со што стапката на невработеност се намали за девет проценти, што е историски рекорд за земјата, рече премиерот Спасовски на средбата со највисоките функционери на ЕБОР во Лондон