Занимливости 02. јуни 2018. / 21:47

Шведска произведува пиво со вода од канализација

Шведска произведува пиво со вода од канализација

Со прочистување на водата од канализација, Швеѓаните успеале да направат пиво. Велат дека е исто како она од Плзен.
– Не можевме да одолееме на предизвикот, рекол претставникот на пивара објаснувајќи дека се одлучиле да направат нов производ, кој, како што сметаат ќе ја подигне светска за глобалниот проблем за недостаток на вода за пиење.

Со прочистување на водата од канализација, Швеѓаните успеале да направат пиво. Велат дека е исто како она од Плзен.
– Не можевме да одолееме на предизвикот, рекол претставникот на пивара објаснувајќи дека се одлучиле да направат нов производ, кој, како што сметаат ќе ја подигне светска за глобалниот проблем за недостаток на вода за пиење.

„Pu:rest“ е првото шведско пиво настанато од пречистена канализациска вода, а го произведува стокхолмската пивара „Нија Карнегибрегерит“ во соработка со шведскиот Институ за животна средина. Необичното издание на еден од омилените пијалаци во светот направено е во надеж дека тоа ќе ја подигне свеста за тоа дека на планетата нема доволно вода за пиење и дека е неопходна технологија за пречистување на отпадните води која би ја претворила во она која ќе потече од водоводот. Според тврдењата на креаторите на пиво од отпадни води, идејата е да се избегнат предрасудите, затоа што многумина и натаму се скептици кога е во прашање пречистената отпадна вода, и покрај современата технологија која тоа го чини совршено.