Занимливости 08. June 2018. / 22:38

Оваа стоногалка не ја убивајте – еве зошто

Оваа стоногалка не ја убивајте – еве зошто

Летото во куќата знае да ни донесе многу бубачки. Сепак, доколку видите ваква стоногалка немојте да ја убивате.

Изгледа страшно, брза е но може да ви донесе многу корист во вашиот дом – затоа што ги уништува сите останати ужасни бубачки.

Тие бараат влажни места во куќата и плен. Вкусни им се лебарки, пајаци, термити, а неретко ќе дофатат и се останато што “мижи” во вашиот дом. Овие стоногалки се неверојатно брзи, а својот плен го парализираат со нозете во кои имаат отров. Не грижете се, отровот служи да ги убие бубачките, вам не ви може ништо. Имаат и многу брз метаболизам, што значи дека постојано се гладни и секогаш се во потрага по нов залак.